Polacy piją wina ekologiczne, ale sami nie są jeszcze ich producentami.

Wina ekologiczne DoTrzechDych.pl

Jak donosi Rzeczpospolita w artykule z 6 maja: W ślad za rosnącym rynkiem ekologicznej żywności rośnie zainteresowanie winami ekologicznymi. Wydawałoby się wręcz, że to wymarzona sytuacja dla polskich winnic, niewielkich, ale za to często położonych w czystych regionach. Jednak produkcja ekowina w Polsce powoli raczkuje.

Rynek win ekologicznych ma wynieść do roku 2022 nawet miliard butelek – szacuje IWSR, brytyjski instytut analizujący rynek wina. 670 mln butelek wina ekologicznego wypitych w 2017 r. oznacza dwa razy lepszy wynik niż zaledwie pięć lat wcześniej. Już dziś wina organiczne stanowią 3,6 proc. całego rynku wina, szacuje BeverageDaily.

– Moda na wina ekologiczne rozwija się od niedawna, a proces certyfikacji trwa trzy lata – mówi Marceli Małkiewicz, właściciel Winnicy Sandomierskiej. – My będziemy chcieli uzyskać certyfikat, bo jest dodatkowym gwarantem i wyróżnikiem wina – dodaje.

Cały artykuł polecamy na stronie Rzeczpospolitej

Zobacz koniecznie