Urzędnicy vs. winiarze

images8

Jak podaje fakt.pl to nie koszt utrzymania winnicy czy niesprzyjający polski klimat mogą pogrążyć naszych winiarzy… a urzędnicze absurdy. O tym, że zdarzają się skarbówce „pułapki na żarówkę” słyszał już każdy, ale tym razem dowiadujemy się o problemach, z którymi muszą się zmierzać wytwórcy wina.

Przykładowo, jednym z powodów wycofania całej partii wina może być zamieszczona na etykiecie informacja o nutach smakowych, która według urzędników jest nieprawidłowa – w końcu wino jest robione z winogron, skąd w nim nuty czarnej porzeczki? Trzeba również zwracać uwagę na opis „wytrawności” wina, które może mieć tylko jedno z czterech określeń: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.

Pojedyncze przypadki czy sabotaż?

Więcej o przepisach regulujących produkcję wina znajdziesz na fakt.pl i Newsweek.

Zobacz koniecznie