Filoksera

Untitled design33

To, co filoksera zrobiła z europejskim winiarstwem w XIX wieku, można porównać do tego, co niemieccy piłkarze zrobili w 2014 z reprezentacją Brazylii: DE-MOL-KA. Tym samym stała się ona najbardziej wpływową mszycą tego stulecia, a być może i całej historii świata.

 

Jak zwykle bywa w takich wypadkach, jej pojawienie się w Europie nastąpiło przypadkowo. W latach 50. XIX wieku brytyjscy botanicy przywieźli na Wyspy duże ilości północnoamerykańskich dzikich odmian winorośli, na których, jak się okazało, znajdowały się tamtejsze mszyce. To była właśnie Phylloxera vastatrix. Szybko zaatakowała angielskie winnice, a następnie przeniosła się na kontynent i od 1863 roku zaczęła pustoszyć uprawy we Francji stopniowo przenosząc się na wschód i południe. Jej tournée trwało do końca lat 80., kiedy to hodowcom udało się wprowadzić na szeroką skalę sadzonki winorośli szczepione na podkładkach winorośli amerykańskiej, dużo bardziej odpornej na ataki tego owada.

 

Plaga filoksery doprowadziła do poważnej przemiany europejskiego winiarstwa. Wiele odmian winorośli zanikło, niektóre (np. carmenere) przetrwały na emigracji w Ameryce Południowej.

(rys. wikisource.org)

Dodaj komentarz

Nie możesz dodać komentarza, dopóki nie będziesz zalogowany. Zaloguj.

Nikt jeszcze nie skomentował

Zobacz koniecznie