Produkcja białych win

Ogólnie rzecz biorąc, produkcja wina jest procesem dość prostym. Na tyle, że dysponując mało wyrafinowanymi przyrządami jesteśmy w stanie zrobić wino. Jego jakość to oczywiście zupełnie inna sprawa, tym niemniej wino powstanie.

 

Produkcja win białych różni się od win czerwonych. Ważne jest w niej szybkie oddzielenie skórek winogron od moszczu i nie dopuszczenie, by miały one ze sobą kontakt dłuższy niż kilka – kilkanaście godzin. Niekiedy (tak jest wówczas, gdy z ciemnych winogron wytwarza się białe wino) dąży się do dalszego skrócenia tego czasu.

 

Uzyskany moszcz poddawany jest fermentacji, a gdy uzna się ją za zakończoną – dojrzewaniu. Te dwa etapy produkcji dają dużą swobodę w wyborze metody winifikacji. Fermentacja może przebiegać w niższych lub wyższych temperaturach (12 – 22 stopnie Celsjusza), w drewnianych lub stalowych naczyniach, w krótszym lub dłuższym czasie. Podobnie dojrzewanie – czas jego trwania, pojemniki, w jakich następuje, dostęp powietrza, lub jego brak, to wszystko zależy od decyzji winiarza. Przy białych winach na ogół dojrzewanie jest dość krótkie (kilka miesięcy), choć zdarzają się wyjątki. Gdy enolog powie dość – wino wędruje do butelek.

 

I wtedy staje się dla nas najbardziej interesujące.

 

Dodaj komentarz

Nie możesz dodać komentarza, dopóki nie będziesz zalogowany. Zaloguj.

Nikt jeszcze nie skomentował

Zobacz koniecznie