"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego - bezpłatna lekcja o winach musujących.

Nazwa wina: "Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego - bezpłatna lekcja o winach musujących.
Rodzaj wina: Białe, Wytrawne
Miejsce zakupu: Akademia wina
Ocena DO TRZECH DYCH:
Cena: Bezcenne PLN

 

Kurs Wiedzy o Winie Kevina Zraly'ego to prawdziwe kompendium wiedzy o winie, dla początkujących, jak i bardziej zaznajomionych z tematem. Morze informacji, sugestie kulinarne, pomysły na degustacje, testy – jest co robić, jest co czytać! Prezentuje się godnie i ma ponad 400 stron. Nigdy nie byliśmy orłami czy molami książkowymi, a tę pozycję, mimo jej rozmiaru, pochłonęliśmy bardzo szybko.

Wydawnictwo Akademia Wina udostępniło jeden rozdział - lekcję o winach musujących - zupełnie za free, także jeśli nie jesteście jeszcze przekonani, czy to pozycja dla Was, najwyższy czas to zmienić :) Wklejamy fragment lekcji wraz z linkiem do całości. Miłej lektury Winowariaci!


Poznaj wina musujące – lekcja z „Kursu Wiedzy o Winie”

W listopadzie zeszłego roku ukazało się najnowsze polskie wydanie światowego bestsellera – „Kursu Wiedzy o Winie”. Kevin Zraly to najpoczytniejszy autor i popularyzator wiedzy o winie, a efektem jego pracy jest zaktualizowany, kompleksowy przewodnik po fascynującym świecie wina.
„Kurs Wiedzy o Winie” to przyjazne wprowadzenie do świata regionów winiarskich i degustacji dla początkujących, jak i odświeżenie wiedzy dla zaawansowanych. Książka ta stała się w ciągu ostatnich trzydziestu lat nieodzownym i ulubionym podręcznikiem każdego pasjonata win. Obecne – nowe i zaktualizowane – wydanie zawiera nowe lekcje m.in. o Australii, Afryce Południowej i winach musujących . Polscy czytelnicy znajdą także dodatkowy rozdział poświęcony winu polskiemu autorstwa Wojciecha Bońkowskiego.

Kurs Wiedzy O Winie Kevin Zraly Do Trzech Dych Pl2

Poniżej przeczytasz fragment lekcji o winach musujących z najnowszego wydania „Kursu Wiedzy o Winie”. W lekcji poznasz:

• Rodzaje i metody produkcji szampana
• Jak wybrać i kiedy pić szampana?
• Prosecco i inne wina musujące
• Jak otwierać butelkę wina musującego?
• Jakie kieliszki wybrać do wina musującego?

Zrozumieć wina musujące

Amerykanie uwielbiają się bawić, pijąc spore ilości win musujących. Tutejszy rynek zdominowała – odpowiedzialna za ponad 50% sprzedaży – Kaliforrnia. Szampany sprzedają się jak zwykle znakomicie, pięknie rozwija się rynek win Prosecco, podobnie Franciacorty. Listę uzupełniają hiszpańska Cava i francuskie wina Crémant. Ale ponieważ najsłynniejsze zawsze były – i będą – szampany, zacznijmy więc od nich.

Kurs Wiedzy O Winie Kevin Zraly Do Trzech Dych Pl 1


Szampan

Szampan to wino musujące (czyli po prostu wino z bąbelkami), które pije się na powitanie nowego roku. Ale nie tylko. Warto w tym miejscu pamiętać, że szampan wywodzi swą nazwę od regionu Szampanii – najbardziej na północ wysuniętego regionu winiarskiego Francji, oddalonego o mniej więcej 100 km na północny wschód od Paryża. Ta północna lokalizacja Szampanii ma znaczący wpływ na smak powstających tam win. Zbierane w Szampanii grona cechują się większą kwasowością niż w innych regionach, co jest przyczyną charakterystycznego smaku szampanów. Kwasowość nie tylko dostarcza winu świeżości, ale również odpowiada za jego długowieczność.

Szampanię można podzielić na cztery zasadnicze obszary:

Dolina Marny
Côte des Blancs
Montagne de Reims
Aube

Razem obejmują one powierzchnię około 17 700 hektarów winnic. Ponad 20 tysięcy plantatorów sprzedaje swoje plony mniej więcej 250 hurtownikom (zwanym z francuska négociants). Do produkcji szampana używa się trzech szczepów winogron:

Kurs Wiedzy O Winie Kevin Zraly Do Trzech Dych Pl 2

We Francji mianem „szampana” mogą być nazywane jedynie musujące wina pochodzące z regionu Szampanii. Niektórzy amerykańscy producenci również umieszczają na etykietach swych butelek nazwę „champagne”, ale w żaden sposób nie można i nie należy porównywać ich z oryginalnymi szampanami.

Trzy główne rodzaje szampanów to:

Nierocznikowe/wielorocznikowe: Mieszanka z dwóch i więcej roczników. Najczęściej 60–80% zawartości pochodzi z rocznika „bieżącego”, reszta zaś z wcześniejszych. Ponad 80% produkowanych szampanów nie jest opatrzonych datą rocznikową. Oznacza to, że w butelce możemy znaleźć kupaże z różnych lat. Szampany nierocznikowe w sumie lepiej reprezentują styl danego producenta (czy też „domu”) niż szampany rocznikowe.

Rocznikowe: Cała zawartość butelki pochodzi z jednego rocznika.

Cuvée „prestige”: To również szampan rocznikowy, ale przeznaczony do długiego starzenia.

W odróżnieniu od reszty całej branży winiarskiej w Szampanii to poszczególne domy decydują, czy produkować wino w danym roczniku, czy też nie (pod koniec rozdziału znajdziecie tabelę najlepszych roczników). Wyrobowi szampanów „prestiżowych”, do otrzymania takiego właśnie określenia, musi towarzyszyć ścisłe przestrzeganie określonych norm i procedur, takich jak:

Najlepsze szampany muszą powstawać z najlepszych jakościowo gron zbieranych w najwyżej ocenianych lokalizacjach.

*Szampan musi powstawać z pierwszego tłoczenia gron.

*Musi leżakować w butelkach dłużej niż szampan nierocznikowy.

*Musi być produkowany tylko w najlepszych latach…

*…i w niewielkich ilościach.

Dokończenie tej fascynującej podróży po świecie win musujących w bezpłatnym e-booku:

Kurs Wiedzy O Winie Kevin Zraly Do Trzech Dych Pl 3