Treściwe jabłko

Nazwa wina:
Rodzaj wina: Białe, Półwytrawne
Ocena DO TRZECH DYCH:
Cena: PLN

 

Nazwa/szczep: Apple Paple Reserva, jabłka Rodzaj wina: białe, półwytrawne Cena: 27,00 PLN Miejsce zakupu: applepaple.pl Ocena wina: ***, wino polecane W nasze ręce trafiły dwie butelki wina jabłkowego. Jest to na tyle interesujący napitek, że zamieszczamy dwugłos w jego sprawie. Dwugłos, co ważne bardzo zgodny, więc momentami brzmi jak kanon. Karolina: Wino jabłkowe starzone w beczkach przez 6 miesięcy. Wino? Czym się zatem różni wino jabłkowe od cydru? Na pomoc przyszła mi wikipedia. Cytuję: Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym, które jest sporządzone z soków jabłkowych dosładzanych przed fermentacją cukrem, kupażowane, ewentualnie dodatkowo dosładzane, o mocy 9-18% alkoholu. W każdym razie ciekawy produkt – z nosem pełnym jabłkowej beczki i szarlotki bez cynamonu. W ustach delikatne, bardzo lekka kwasowość i schłodzone wprost się prosi o wypicie podczas upałów. Warto spróbować – a jedyne do czego mogę się przyczepić to nazwa – na pewno chwytliwa – Apple paple – tylko dlaczego (skoro nawiązuje to ‘inspirowanej tradycją receptury’) jest tak angielsko? Dla mnie ***. Łukasz: Jest to pierwsze polskie owocowe wino premium wytwarzane przy zachowaniu tych rygorów, które obowiązują producentów win gronowych. A więc żaden jabol, tylko wino w pełni jakościowe. Napiszę krótko: dobre. Nie ma w nim ostrej kwasowości, jest aromat i smak starych, tradycyjnych odmian jabłek, uzupełniony delikatnym posmakiem dębiny, treściwe. Wszystko bardzo ładnie współgra. Na razie dostępne on-line i w kilkudziesięciu miejscach w Warszawie i okolicach. Śpieszcie się, bo może zabraknąć. Solidne ***.